WELKOM

op de enige officiële D-Star website van Breda!

 

PA0HWB
&
PE0SSB

 

Deze site vertelt u alles over

PI1HWB, hét D-Star relaisstation in Breda.

 

 

Externe Links D-Star:

 

PI1HWB log: http://www.dstarusers.org/viewrepeater.php?system=PI1HWB

Status PI1HWB op het ircDDB-net : http://www.ircddb.net

D-Star.nl: http://www.d-star.nl/ Dé Nederlandse D-Star website

Op http://www.dstarusers.org is veel (log)informatie te vinden en ook de voortgang van het wereldwijde netwerk te volgen.

 

 

ACTUALITEIT EN GESCHIEDENIS

 

 

19 augustus 2010: Vandaag heeft Hans PA0HWB de repeater PI1HWB aangemeld en geactiveerd op het ircDDB-net, waardoor callsign-routing mogelijk is gworden tussen  gebruikers van US-trust- en X-trust-servers. Daardoor wordt het DSTAR-gebeuren wat verder opengebroken en meer transparant.

Meer info over het ircDDB-net is te vinden op www.ircDDB.net 

13 augustus 2010: Vandaag is de frequentie van het D-Star relais gewijzigd in 438.100 MHz, shift -7,6 MHz. De ingangsfrequentie is dus 430.500 MHz. Deze frequenties zijn in overeenstemming met de recent ontvangen ATOF van Agentschap-Telecom.
Aanvankelijk ging er wat mis met de ombouw ter plaatse, het duplexfilter gaf de geest, maar na reparatie en afregeling in de werkplaats werkt allen nu weer naar behoren.
We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de 5.2GHz backbone te verplaatsen en de nieuwe opstelling geeft een veel betere data-rate waardoor we een meer stabiele internetverbinding hebben voor de D-Star server. Na deze verplaatsing bleken we over een 36 Mbit verbinding te beschikken met 0% packet-loss. Hierdoor hebben we flink wat ruimte over op de verbinding. We gaan we op dezelfde verbinding een applikatie koppelen met een remote dopplerpeiler. Binnenkort komt hier meer informatie over beschikbaar. Kijk hiervoor op de button DDF96 Doppler Peiler van de hoofdpagina.
Foto: Hans & Henk tuning de 5.2 GHz-link. (Foto: PE1GQE)
 

PI1BRD Hotspot op 2-meter gekoppeld aan D-Star relais.

 

Op 13 februari heeft Hans PA0HWB de 2-meter hotspot op 144.9875 gekoppeld aan de D-Star repeater.
Hierdoor maakt deze hotspot onderdeel uit van het Bredase D-Star netwerk en fungeert deze Hotspot als verlengstuk van de Repeater.

Als dus een connection vanaf of naar het relais PI1HWB wordt gemaakt dan lift de Hotspot op 2-meter mee.
De Hotspot frequentie is 144.9875 simplex.

10 februari 2010: We zijn nu ruim een jaar "onderweg" en kijken terug op een periode met veel ontwikkelingen op het D-Star front. Google maar eens om je heen en geniet van de alsmaar stijgende populariteit van deze mode en het netwerk in het bijzonder.
Op dit moment wordt er onderzoek gedaan om een Hotspot op 2-meter in Breda erbij te plaatsen en een 2e repeater in de regio te koppelen aan onze D-Star repeater.
Onze bijdrage (PA0HWB en ikzelf) is niet bepaald voor niets geweest en we kijken dan ook terug op een succesvol jaar waarin we niet alleen veel geleerd hebben maar ook een stevige bijdrage hebben kunnen leveren aan het landelijke/wereldwijde netwerk. De D-Star repeater hier in Breda behoort tot het meest stabiele deel van het netwerk en ondanks enkele kleine tegenslagen hebben we dit toch voor elkaar gekregen en weten te behouden, dat is vanzelfsprekend!
Zou je denken....., de inrichting van het repeaterstation en de inrichting/instandhouding van de daarvoor benodigde infrastructuur kost een hoop geld. Een hele hoop geld. De voorlopige begroting hiervan voor het jaar 2009 komt uit op zo'n Euro 3.200,00. Een deel van de Icom apparatuur is gesponsord door JBE, blijft toch een bedrag over van 4 cijfers dat door Hans en mij is opgebracht.
Om het 1-jarige bestaan van het Bredase D-Star project te vieren is vandaag een fraai certificaat uitgegeven dat beschikbaar is voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd voor de instandhouding en dat nog doet.
Dit certificaat is te verkrijgen door een donatie van minimaal 10 Euro te storten op bankrekening 18.89.31.112 t.n.v. van H. Jenniskens te Breda, Paypal:
pe0ssb@amsat.org, o.v.v. D-Star Breda.
Zorg wel dat het verzendadres vermeld wordt voor de toezending van dit certificaat.
Wie wil dit fraaie certificaat nou niet in zijn shack hebben hangen?
Ik zeg: Doen!

 

14 & 15 juni 2009: De link tussen de server en de D-Star repeater is weer gerepareerd
en alles lijkt weer prima te werken..
Deze storing bleek niet van huis uit te verhelpen te zijn.
Vandaag 15 juni is op locatie de gateway en de D-Star controller met succes gereset.

1 juni 2009: Na enkele pogingen om de microwave IP-link van de gateway te repareren is vandaag door Hans de link transceiver op de zendersite uitgewisseld. En met succes!
De gateway draait weer als een zonnetje en de verbindingen met de rest van de wereld (Bonaire, Orlando, Munchen) schetteren weer door de luidsprekers van de PC's en D-Star transceivers. Zo een weekje zonder gateway da's toch niks en we zijn blij dat het weer werkt.
Hans HWB en Joop GQE bedankt voor de inspanning!

 De gateway link van de D-Star repeater is sinds 26 mei defect en werkt met "horten en stoten".
Tijdens het noodweer van 25 en 26 mei is door blikseminslag schade ontstaan bij een van de Telecom Operators in ons gezelschap. vermoedelijk zijn wij ook getroffen door deze inslag en wij zijn op zoek naar het defect in de verbinding.
Latere info volgt.

Op 7 april is door PA0HWB en PE0SSB een presentatie gegeven in de dorpsherberg te Teteringen. Door op onderstaande afbeelding te klikken kan deze presentatie "opgehaald" worden. Hierin zijn verschillende pagina's opgenomen met handige tips voor link instellingen van D-Star transceiver.

4 april 2009.

Met JBE te Breda is overeenstemming bereikt om het D-Star relais over te nemen.
Hierdoor heeft het relais nu een definitieve plaats in het D-Star netwerk gekregen.
Namens alle gebruikers van D-Star, Henk Jacobs (JBE) bedankt voor de ondersteuning!

Jacobs Breda Electronics  the clever way to technology

 

25 februari 2009.
 

De opstelling van PI1HWB op lokatie Langendijk te Breda is afgerond. Het D-Star relais (430.925 +7,6) is nu volledig operationeel zoals gepland met internet gateway. De gebruikte configuratie is:

Locatie Langendijk:
* ICOM ID-RP4000P D-Star UHF repeater
* Cellway duplexfilter
* Voorversterker met smalband tuning, NF = 1,9 dB @ gain = 9dB
* ICOM ID RP2V D-Star controller
* Kathrein UHF antenne met 7dBi gain op 45 meter hoogte
* 5,2 GHz TCP/IP backhaul link naar het QTH van PA0HWB (fabr. Tranzeo)

QTH van PA0HWB:
* Linux Gateway server (CentOS 5.2) voor koppeling met het wereldwijde D-Star netwerk via internet

Foto: ID-RP4000P met duplexer en voorversterker.

Op de afbeelding hieronder is het schema van de speciaal ontwikkelde voorversterker te zien met de doorlaatcurve. De -3 dB doorlaat is ongeveer 3 MHz, op +9,4 MHz is de onderdrukking al 28 dB Deze versterker draait intussen op drie plaatsen in de ICOM D-Star repeaters; PI1HWB, PI1DEC en PI1UTR..

Op de kaart staan de bereiken van de drie Bredase repeaters afgebeeld bij mobiel gebruik.
Natuurlijk is dit niet precies cirkelvormig maar om een eerste indruk te krijgen toch aardig. Graag commentaar indien dit nauwkeuriger kan.
De gekleurde dots zijn de grenzen zoals door gebruikers opgegeven.
Graag uw rapporten op mail naar PE0SSB.

Op donderdag 12 februari 2009 is de antenne vervangen op het Amphia Ziekenhuis, locatie Langendijk, alwaar de D-Star repeater sinds medio januari staat opgesteld. De de performance is er flink op vooruit is gegaan, ook omdat er nu een voorversterker in de ontvanger bij is geplaatst. De storing van de Call-Max  "Semafoon zender", die op dezelfde locatie staat is, d.m.v. een filter succesvol onderdrukt.
 Wij ondervinden nu geen storingen meer wanneer de zender in de lucht komt.
De werkzaamheden zijn in plezierige samenwerking met Call-Max uitgevoerd en dat heeft bijgedragen tot het gewenste resultaat.
Het vervangen van de antenne ging echter niet vanzelf en er moest "gepast geweld" aan te pas komen om de oude antenne te demonteren.
Al met al een flink aantal verbeteringen die niet onopgemerkt zullen blijven.
De eerste rapporten uit het land zijn intussen binnen en het bereik blijkt ongeveer 50 Km rondom te zijn voor een mobiel station. Wat vooral opvalt is dat de gevoeligheid van het relais ongeveer gelijk opgaat met het bereik van de zender.
Dat bevestigd dat er inderdaad geen locale stroring meer wordt veroorzaakt en dat de voorversterker goed werk verricht.

Onderstaande foto's geven een impressie van hoe Hans; PA0HWB en Joop; PE1GQE met hamer een zaag de oude antenne "amputeren".

De nu geplaatste antenne is van het fabrikaat Kathrein en geeft ca. 7 dB gain.

De extra versterking t.o.v. de vorige antenne is goed te merken, de eerste rapporten zijn zeer bemoedigend, mobiele stations worden tot in Utrecht gewerkt. De antennehoogte is nu ca. 45 meter boven straatniveau.

Galerij:

(Meet)opstelling van het D-Star relais:
Van boven naar beneden: Tektronix TDR kabeltester; Ericcson bandpassfilter, D-Star relais en D-Star controller.
Daaronder zijn de apparaturen opgesteld voor de APRS en Packet nodes.
Rechts van de 19" kast zijn nog een Wavetek 4015 Comm. Analyzer en een Advantest 3465 Spectrum Analyzer te zien. Deze apparaten waren nodig om de interferentie van de "Semafoonzender" zichtbaar te maken.

Op de Tektronix TDR konden we zien dat de antenne connector vol met water stond.

 

Reparatie van de antennekabel en -connector.
PE0SSB en PA0JEN

De nieuwe antenne in top, daaronder: Packet / APRS antenne en 23cm link (beam).
Links op de foto, net boven de dakrand, is de patchantenne zichtbaar van de microwave TCP/IP link voor de internet gateway.
We "bevinden"ons verder in goed gezelschap van zowat alle telefoon operators en met hun microwave links welke rondom onze antenne staan opgesteld.

Door hier te klikken wordt het Picasaweb fotoalbum geopend.

Op de kleine foto is de andere dakopbouw te zien met ook daar veel antenne's.
Rondom op het dakterras staan de vele kasten met allemaal zendapparatuur opgesteld.
In de technische ruimte naast onze 19" kast staan de Call-Max en andere transceivers (O.a. KPN).
Alles bij elkaar veel hoogfrequent apparatuur met de bijbehorende signalen.
Meer foto's en info volgen.

Op onderstaande link is het gebruik van PI1HWB te volgen, met name de koppeling met andere gateways is hier te zien.
Vergeet niet de koppeling met andere gateways weer te verbreken na gebruik
https://pi1hwb.webhop.net/status.html

8 januari 2009:
De gateway draait en in het log van PI1HWB op http://www.dstarusers.org/viewrepeater.php?system=PI1HWB
zijn al meteen de stations zichtbaar die op het relais werken.
Ook buitenlandse stations die via internet binnenkomen worden gehoord.
Het systeem is niet alleen bruikbaar voor lokale D-Star verbindingen zoals dit ook op analoge repeaters gebeurt maar dus nu ook voor
internationale verbindingen met andere gateway's via internet.
Hoe dit werkt is in de gebruiksaanwijzing te vinden van de D-Star transceiver. Ook ON4PN heeft een handige gebruikersgids samengesteld die te downloaden is door op onderstaande foto te klikken.

Op www.dstarusers.org is de voortgang van het wereldwijde D-Star netwerk te volgen en is te vinden waar alle gateways staan opgesteld.
Op dit moment vinden de testen plaats met de TCP/IP backhaul, als dit werkt dan wordt de repeater verhuisd naar 45 meter.

30 december 2008: Het D-Star relais draait als een zonnetje en Hans PA0HWB heeft het relais aangemeld op het D-Star netwerk. Naar verwachting zal deze procedure per omgaande afgewerkt worden en het relais als eerste in Nederland een global gateway hebben. Hierdoor kunnen niet alleen amateurs over de hele wereld contact zoeken met amateurs hier in de regio maar wij ook met hen!
Hans bedankt voor de enorme inspanning om de aanmelding rond te krijgen.

Als alles naar behoren werkt dan zal het relais op het Amphia (Baronie) ziekenhuis geplaatst worden +50 meter hoogte.
Een speciale microwave TCP/IP backhaul zal  tussen het ziekenhuis en het QTH van PA0HWB gemaakt worden om de internet/D-star gateway te verzorgen.

14 december 2008: Samen met PA0HWB worden de voorbereidingen getroffen voor een tijdelijke opstelling op 45 meter hoogte van een D-star relais in Breda. Dit gaat draaien onder de roepletters PI1HWB. De uitgang is 430.925 MHz, de ingang zit op 438.525 dus +7.6 MHz shift.
Dit D-star relais staat nu proef te draaien op 25 meter hoogte bij PA0HWB thuis. Volgende week of zo wordt het relais verplaatst naar de hoge locatie. We gaan proberen dit relais te koppelen op het D-Star netwerk, maar of dit lukt is nog niet bekend.
 

24 september 2008: Het experiment met de D-Star repeater is voorlopig beëindigd.

Het duplexfilter nauwkeurig afregelen heeft wel enige verbetering gebracht maar een geschikte locatie is erg belangrijk om de juiste performance te halen.

Met name een goed bereik van de repeater kan uitsluitend gehaald worden door de antenne op voldoende hoogte te plaatsen en dan is 10 meter boven straatniveau erg weinig. Zodra de experimenten hervat worden en of een definitieve opstelling te verwachten is dan wordt dit hier gemeld.
  

25 augustus 2008: D-Star repeater PI2BRD is weer in test maar nu op 439.8875 MHz en 430.4875 MHz (-9.4 MHz shift).

Op de oude frequentie werden packet signalen gehoord.

De bedoeling is nu, de performance verder te testen. Met name het duplexfilter is flink aan de tand gevoeld en ik ben benieuwd of het nu beter werkt. De duplex onderdrukking is ongeveer 98 dB. Dit zou voldoende moeten zijn. Het uitgangsvermogen is ongeveer 15 Watt. Er is géén koppeling met de phone repeater PI2BRD.

 

8 juli 2008: De D-Star repeater is een aantal weken getest en nu tot 1 augustus uit de lucht. De resultaten zijn nog niet bemoedigend, maar er wordt aan gewerkt.

Er is veel power nodig om op enige afstand een goede verbinding te maken en dat valt tegen. Het duplexfilter wordt nader onderzocht.

Latere info volgt.

 

  

19 juni 2008: PI2BRD zendt nu ook uit in D-Star mode.

De antennehoogte is 10 meter en het uitgangsvermogen is 20 Watt.

Dit is een experiment van zéér tijdelijke aard en is bedoeld om de werking van de transceiver en het duplexfilter te testen.

Er is (nog) geen koppeling het wereldwijde D-star netwerk en het analoge relais op 70cm.

D-star wordt door sommigen aangeduid als dé opvolger van analoge communicatie. Er zijn naast dit experiment een drietal andere relais operationeel.

Nl: Nijmegen, Delft en Amersfoort.

Informatie is over D-star en deze relais is te vinden op internet (Google / Wikipededia / Icom / Agentschap-Telecom).

 

Terug naar hoofdpagina