Restauratie van PHILIPS 17TX291a

Het plaatje is afkomstig uit een DVBT ontvanger met daarachter een VHF modulator (TDA5660)

 

Reparaties:

Klacht: Instabiele horizontale afbuiging
Oplossing: Vervangen van C117 (180p),  C118 (100p) en C123 (4n7)

Klacht: Brom in beeld (buikdansen en brombalken)
Oplossing: Vervangen of shunten van voedingselko's C15 en C16 (200uF)

Klacht: Gevoelig voor trillingen
Oplossing: PL36 vervangen, vonkte inwendig bij kloppen

Klacht: Helderheid wordt steeds minder.
Oplossing: R90 vervangen.moet 1 MOhm zijn en was verlopen naar ca. 4 MOhm.

Boostercondensator C135 (22nF) vervangen, deze "teer"condensator in de hoogspanningskooi was zichtbaar defect.

Het beeld is nu "Rock Solid"!

 

De voedingscondensatoren moeten nog vervangen worden, die zijn voorlopig geshunt met "Japanse condensatoren" maar dit is nog even een flinke klus. Intussen heb ik die bij een lokale gepensioneerde TV-boer kunnen bemachtigen.
Ik heb het chassis er nog niet uitgenomen om de teercondensatoren aan de achterzijde van de hoogspanningskooi te vervangen, voorlopig geven deze geen problemen.
Door alle bewegingen van het toestel is er wat stof los gekomen van de beeldbuis en dat hoopt zich nu op aan de linker onderzijde aan binnenzijde van de glasplaat.
Hij moet dus nog een keer helemaal uit elkaar ........

 

Voor de "operatie"

Dit is een lucky shot geweest en de beste foto uit 25. Duidelijk is hier nog het sync probleem te zien van de lijnoscillator.
Het signaal is afkomstig van mijn Grundig VG1000 testbeeldgenerator waar gelukkig ook een VHF modulator inzit.

Voor meer info:

http://84.87.34.146/Collectie/Televisie/17tx291a.htm

http://www.home.zonnet.nl/barend_servet/html_tv/17tx291.htm

http://www.marcelstvmuseum.com

 

Ook radio restauratie is iets wat soms voorbijkomt. Hieronder een aanlal Philips radio's uit  de oude doos.

        

Een PHIPIPS BX490a "die flink opgeknapt is" is bij dag & nacht.
Speelt uitstekend op alle banden.
Van deze radio was de kast gebroken en het hout- schilderwerk ernstig beschadigd. Nadat de kast gelijmd is, is deze over geplakt met plakplastic.
Het bakeliet liet zich weer glanzend poetsen met metaalpoets.
Is het geen plaatje!!

 PHILIPS L3X04T/97

Pure nostalgie, de eerste Philips transistor radio anno 1960 met lange- midden- en korte golf. In ieder geval een van de eerste radio met Philips (germanium) transistoren, eerdere modellen hadden vaak nog Amerikaanse transistoren.
De L3X14T heeft een grammofoonaansluiting en is de opvolger van de L3X04T.
Toch handig als je op het strand een plaatje wil draaien (...)
Na enig restauratiewerk in perfecte en spelende staat.
De vorige reparateur had enkele afwijkende typen transistoren gebruikt, deze zijn inmiddels weer vervangen voor de originele typen, OC170 en OC45.
Deze radio heeft na 50 jaren geen sporen van batterijschade, dat zie je niet zo vaak.
Philips had indertijd al gevoel voor energieverbruik. Deze radio verbruikt spelend op huiskamerniveau ongeveer 15 mA. Bij de huidige Alkaline batterij technologie geeft dit een onafgebroken speelduur van ongeveer 1000 uren = 6 weken. Indertijd zal dat ongeveer 1 1/2 week zijn geweest.

Maar nu de mooiste ster in het Nostalgietheater: De Philips 2531.

Met enige trots kan ik melden dat ik deze radio uit 1930 perfect spelend heb gekregen, eigenlijk zonder al te veel moeite.
Eerst maar eens een optische inspectie en het netsnoer vervangen dat geheel vergaan was. Hierdoor was af te leiden dat dit toestel al vele tientallen jaren niet meer gespeeld heeft. Vervolgens de condensatoren achter de gelijkrichter nagemeten door er eerst maar eens 100V DC op te zetten met een milli-Amperemeter in serie met de voeding. Dit bleek goed te gaan en de condensatoren bleken in ieder geval niet lek.
Daarna een 230V gloeilamp van 60 Watt in serie met het netsnoer gezet en netspanning erop gezet. Tot mijn opperste verbazing begon het toestel gewoon te spelen!!

De 2531 is een rechtuit ontvanger die enige kunst vraagt om goed af te stemmen. Er zitten twee afstemcondensatoren in om de frequentie (golflengengte) af te stemmen en een variometer waarmee de meekoppeling van de detectorbuis wordt ingesteld. Hiermee wordt in grote mate de versterking en selectiviteit van de ontvanger ingesteld. De 2531 is geschikt om "zenders van voldoende energie" te ontvangen in de midden en lange golf.

Hier afgebeeld met twee verschillende luidsprekers van Brown (L) en philips 2019 (R). De impedantie van de luidsprekers is ongeveer 1500 Ohm. De luidspreker uitgang van de radio heeft geen transformator. Hierdoor staat de annodespanning, 200V, rechtstreeks op de luidspreker, oppassen dus!
Door op de linker foto te klikken worden de foto's zichtbaar van de restauratie van de Brown luidspreker.

Het nieuwe netsnoer (Ben Dijkman & Co.) is zo origineel mogelijk aangesloten / de onderzijde van de radio met als datum stempel: 26 NOV 1930.

De achterzijde en de voorzijde, dit is toch wel schitterende techniek die meer dan 80 jaren na dato nog 100% origineel is!

 

De emissie van de C443 LF penthode is bijna op en het geluid is daardoor zeer slecht. Tijdelijke oplossing: PL95 op verloopvoet!
Klik op de foto voor het schema van de 2531 met alle waarden en spanningen + PL95 verloopvoet modificatie.

Wordt vervolgd.

Terug naar hoofdpagina